Версія для друку
Середа, 24 листопада 2021 17:10

Обласна державна адміністрація продовжує роботу щодо укріплення лінії державного кордону, що межує із Білоруссю

«Питання охорони державного кордону з Республікою Білорусь залишається першочерговим. Спільно із командуванням прикордонного загону напрацювали першочергові заходи для оснащення лінії кордону інженерними спорудами», - повідомляє голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко на сторінці у Facebook.

Зокрема, як зазначає Юрій Погуляйко, фактично усі територіальні громади області підтримали прохання ОДА щодо виділення з власних бюджетів коштів для закупівлі колючого дроту (єгози), котрий опісля передадуть прикордонникам. Адже основним завданням на сьогодні є недопущення можливого прориву лінії кордону та потрапляння незаконних мігрантів із Республіки Білорусь на територію України, а далі до країн Євросоюзу. Тож необхідно убезпечити найбільш критичні місця та облаштувавши лінію кордону єгозою. Мова про мінімум 10-ти кілометрову зону в протяжності державного кордону.

З цього приводу за дорученням Юрія Погуляйка заступник голови ОДА Андрій Ярмольській в режимі відеоселектор провів нараду із керівниками територіальних громад, де обговорили правовий механізм використання коштів місцевих бюджетів на закупівлю будматеріалів для інженерного обладнання державного кордону.

Мета наради – централізувати та узгодити усі зусилля, щоби кожен керівник територіальної громади розумів як діяти оперативно та відповідно до законодавства.

«В першу чергу ми забезпечуємо прикордонників спеціальним інженерним оснащенням, яке включає в себе колючий спіральний дріт типу «єгоза» – найбільш ефективний в таких випадках, дерев’яними й бетонними стовпами та іншим. Укріплення критичних ділянок прикордонної лінії допоможе нашим військовим у стримуванні можливих набігів. Тому зараз усі зусилля ми направляємо на мобілізацію та убезпечення кордону», - зазначив Андрій Ярмольський.

Так, як повідомив, начальник Луцького прикордонного загону Сергій Лозінський, в цілому упродовж періоду загрози прикордонники встановили вже біля 20-ти тисяч кілків, з яких 300 бетонних, решта – дерев’яні за рахунок лісових господарств. До слова, майже 20 тис. кілків – це орієнтовно 60 км за протяжністю. Крім того, від ковельської місцевої влади отримали загороджувальний паркан, в тому числі єгозу на велику протяжність.

Та разом із цим, є ще необхідність убезпечити найбільш критичні місця, закрити інженерними спорудами (в т.ч. єгозою), щоб бути готовими у разі незаконного прориву. Адже загальна протяжність державного кордону, що межує із Білоруссю, 214 км. З них реально необхідно встановити паркан протяжністю до 150 км. Решта ділянки непрохідна й болотиста.

«Дякую за роботу керівникам громад за те, що відреагували і готові допомогти. Дякую усім, котрі сприяють у інженерному облаштуванні державного кордону. Зокрема, виділенням загороджувальних парканів, проводу, будівельних матеріалів, продуктів харчування та інших побутових засобів для розміщення прикордонних резервів, що дислокуються безпосередньо біля кордону в наметових містечках», - зауважив Сергій Лозінський.

Крім того, як повідомив Андрій Ярмольський, 21 млн грн на першочергові заходи надійде прикордонникам із державного бюджету. А на наступний рік планується фінансування на капітальні вкладення для облаштування державного кордону. Це вже будуть антивандальні паркани, рокадні дороги тощо. У цьому році працюють над тим, аби закрити найкритичніші місця від незаконних проривів.

Так, за результатами наради вирішили, що для територіальних громад, в обласній державній адміністрації підготують дорожню карту щодо правового механізму використання коштів місцевих бюджетів на закупівлю будматеріалів для інженерного обладнання державного кордону.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

Переглядів 5022

Галерея зображень