Версія для друку
Середа, 08 грудня 2021 15:10

Дія.Відкриті дані: центр компетенцій в сфері відкритих даних

Держава збирає та накопичує інформацію про різні аспекти нашого життя. Ці дані дуже цінні, і велика частина з них має бути доступною та відкритою для бізнесу, стартапів, урядовців, журналістів, громадськості. Знайдіть дані, які вас цікавлять, у Дії: https://diia.data.gov.ua/

Відкриті дані допомагають контролювати роботу державних органів, покращувати державні сервіси та створювати нові послуги та сервіси.

Відкриті дані — це:

Публічна інформація

Тобто інформація, яка була отримана/створена розпорядником на законних підставах.

Машиночитаний формат

Тобто формат, що дозволяє автоматизоване оброблення даних електронними засобами. Це означає, що не тільки людина, але й комп'ютер має розпізнавати дані.

Вільний і безоплатний доступ

Як до самих даних, так і до подальшого їх використання. Тож спокійно створюйте власні рішення на основі даних – як для себе, так і для бізнесу та громадськості.

Суспільна користь

Влада, бізнес та громадяни можуть використовувати відкриті дані для одержання економічної, екологічної та іншої соціальної користі.

Прозорість та боротьба з корупцією

Відкриті дані допомагають запобігати порушенням з боку влади. Приміром, усі охочі можуть контролювати планування та витрати бюджету, державні закупівлі тощо.

Драйвер інновацій та економічного розвитку

Дані по-справжньому цінні коли їх використовують. Великий і малий бізнес створює послуги та сервіси, віднаходить можливості для економії та вдосконалення своєї діяльності.

Переглядів 4809