Версія для друку
Середа, 09 лютого 2022 09:30

Питання територіальної оборони та військового призову: посадовці району та області відвідали Нововолинськ

8 лютого відбувся робочий візит до Володимир-Волинського району заступника голови облдержадміністрації Андрія Ярмольського. В ряді установ з ним працювали голова РДА Юрій Лобач і його перший заступник Віктор Сапожніков, заступник голови райради Андрій Оніщук. Найперше посадовці оглянули штаб батальйону територіальної оборони, формування якого триває з 1 січня цього року. Розташувалась новостворена районна установа у місті Нововолинську, в будівлі колишнього МРЕВ. Нині там ведеться ремонт, адже окремі відділи штабу повинні запрацювати на повну вже з середини лютого. Зокрема, йдеться про чергову частину, зброярню. Активно допомагає із виконанням ремонтних робіт та постачанням для них будматеріалів міська влада Нововолинська. Так само, запевнив очільник громади Борис Карпус, посприяють і у встановленні відеонагляду.

Триває також кадрове доукомплектування штабу офіцерським складом, паралельно ведеться набір резервістів у батальйон територіальної оборони.

До керівництва району представники штабу звернулись із рапортом про потреби у забезпеченні установи оргтехнікою та меблями, на що голова РДА Юрій Лобач відповів згодою надати посильну допомогу за рахунок технічних ресурсів, закумульованих у райдержадміністрації після об’єднання району та, відповідно, трьох РДА. Крім того, очільник району зазначив, що прийнята районна програма фінансової підтримки військових з’єднань, аналогічні програми ухвалюють і громади. А заступник голови райради Андрій Оніщук ознайомив учасників зустрічі із можливостями комунальної районної установи Центр підготовки територіальної оборони, яка надає практичну допомогу громадам у формуванні основних навичок, що необхідні резервістам тероборони, а також забезпечує законні механізми освоєння коштів з бюджетів різних рівнів на проведення зборових та інших заходів ТрО.

У центрі комплектування та соціальної підтримки (другий відділ) працівники окреслили проблематику, з якою стикаються під час проведення призову та веденні військового обліку. Зокрема, вони просили заступника голови ОДА посприяти у налагодженні на регіональному рівні дієвої співпраці з поліцією в плані доставки до військкоматів підоблікових громадян, яких розшукують самі ж військові, але не мають повноважень транспортування громадян до РТЦК та СП. Загалом, робота військкомату доволі широка за напрямами і майже кожен випадок потребує індивідуального підходу. Наприклад, усього Володимир-Волинським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки була викликана на комісію 2801 особа, добровільно прибули 929, п’ятьох розшукали з поліцією. 86% призовників (808) були визнані придатними до військової служби, по 18-ти скасовані рішення про призов за результатами ППВ, непридатними за станом здоров’я визнані 66 осіб, дванадцятеро не завершили медичного огляду до кінця призову, відстрочку надано 552 громадянам, у запас передано 157 осіб, 11 направлено на альтернативну службу, а у військо відправлені 85 призовників.

Крім того, як і в усій державі, існує проблема у грошовому забезпеченні медпрацівників, які здійснюють медичні огляди призовників. А також важливою перешкодою на шляху формування батальйону тероборони є те, що охочі вступити до його лав до 35-річного віку проходять звичайний медогляд у районній лікарні, оплачуючи лише 150 гривень за отримання сертифікатів від психіатра і нарколога, натомість, відповідно до законодавства, резервісти у віці 35+ мусять пройти комісію у військовому шпиталі, що обійдеться людині в сумі близько 3 тисяч гривень, а такі кошти витратити готовий далеко не кожен.

Усі питання, що порушуватись під час візиту, взяті на контроль районною і обласною владою, по ряду з них уже надані відповідні доручення.

Переглядів 6879

Галерея зображень