Версія для друку
Середа, 20 квітня 2022 15:29

Фінансові та екологічні збитки: чим небезпечне випалювання сухостою

57 пожеж, пов’язаних із загоранням сухої рослинності на майже 347 гектарах території – така сумна статистика у Володимир-Волинському районі за неповні чотири місяці року. До загорання сухостою зазвичай призводить порушення вимог, відповідно до яких випалювання трави, листя і сміття заборонене. Окрім екологічного лиха пожежі спричиняють й значні економічні витрати – гасіння однієї локації обходиться державі у суму близько 70 тисяч гривень.

У той же час нагадуємо громадянам, що  значно жорсткішим стало законодавство. Стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків:

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у полосах відведення автомобільних доріг та залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища,  може тягнути за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев'ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, можуть тягнути за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Від початку року в районі до відповідальності за підпал сухої рослинності  притягнуті шестеро громадян. Тож давайте будемо обережними і відповідальними: перед собою та перед державою!

Переглядів 3886