Версія для друку
Четвер, 18 серпня 2022 17:17

Обговорення та рішення першої за період дії воєнного стану сесії районної ради

18 серпня відбулась десята сесія районної ради, на яку прибули 32 депутатів із 42. Провів її голова райради Віктор Хиць, а серед запрошених були начальник РВА Юрій Лобач, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації. На початку депутати традиційно хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих на війні захисників та висловили співчуття своєму колезі, депутатові Олексію Сараванському, з приводу загибелі рідного брата, що боронив нашу землю від ворога.

У порядку денному сесії загалом було 16 питань, а перед їх розглядом традиційно депутатам надали можливість оголосити депутатські запити. Виступила Людмила Лазаренко-Штикало, яка повідомила про остаточне завершення судового процесу, в результаті якого реформування Іваничівської спецшколи визнано незаконним, та попросила депутатів підтримати пропозицію щодо відновлення роботи закладу. Втім, більшість з них при голосуванні за цей запит утримались.

З традиційним звітом про роботу за минулий рік і перше півріччя 2022-го виступив керівник окружної прокуратури Ігор Філімонюк. Але депутатів більше цікавили відповіді на конкретні запитання: чи розслідуються випадки дезертирства щодо мешканців району і чи дійсно існує кримінальне провадження, як зазначалось у деяких ЗМІ, щодо колишнього першого заступника голова РДА Віктора Сапожнікова. На обидва запитання представник прокуратури дав заперечну відповідь. А детально роз’яснив ситуацію по другому питанню начальник РВА Юрій Лобач. Він зазначив, що жодного стосунку його перший заступник Віктор Сапожніков до гуманітарної допомоги, як це було написано в інтернеті, не мав, а звільнений він аж ніяк не Офісом Президента, а власне начальником райвійськадміністрації за згодою сторін, але у зв’язку зі станом здоров’я Віктора Борисовича, який на цей час уже проходить реабілітацію після оперативного втручання.

По тому депутати затвердили проект землеустрою щодо встановлення меж села Затурці, розширення яких відбувається у зв’язку з приходом на його територію інвестора – фірми «Волинь Вест Вінд». Далі заслухали звіт про виконання районного бюджету за перше півріччя цього року, внесли зміни до основного фінансового документа, заслухали інформацію про стан медичного обслуговування в районі. А також ухвалили рішення про перейменування комунальних установ району, що віднедавна завдяки парламентській постанові позбувся приставки «Волинський».  Крім того, було розв’язано ряд господарських проблем: внесено зміни до переліків першого і другого типу об’єктів оренди майна комунальної власності, вилучено з оперативного управління та поставлено на баланс райради нерухоме майно, утворено цільовий фонд районної ради. Зазнала змін і одна з районних програм, що стосується забезпечення діяльності трудового архіву.

Районні обранці наприкінці затвердили план роботи ради на наступне півріччя, з внесенням до нього пункту щодо заслуховування звіту про роботу райдержадміністрації. А потім одноголосно підтримали звернення авторства депутатки Інни Хільковець до Президента України, Верховної Ради України, начальника Волинської ОВА та вірян Української Православної церкви, яку часто називають УПЦ московського патріархату, про заборону цієї релігійної вертикалі в Україні.

 На сесії відбулися і виступи не з метою ухвалення рішень, а до відома. Так, про сплату податків, допомогу армії, залучення інвестицій та постійну, хоч і не відразу помітну роботу з перетворення підприємства на екологічне чисте розповіла генеральна директорка птахофабрики Світлана Собіпан. Про відпрацювання територій з метою виявлення ворожих агентів, боротьбу з масовим шахрайстворм та підтримання правопорядку прозвітував начальник районного відділу поліції Василь Майданюк. А на чимало запитань депутатів відповів начальник районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Руслан Яцій. Він, зокрема, зазначив, що план мобілізації у районі з певними труднощами, але виконується, дуже допомагає у цьому місцева влада і не останню роль відіграє вручення повісток громадянам  у місцях їх масового перебування. А ще постійно відбувається відпрацювання місць поселення внутрішньо переміщених осіб, де чоловікам видаються повістки, за якими вони згодом отримують відстрочку, або ж підлягають мобілізації до війська. Хоча, наголосив військовий комісар, це додаткове навантаження на колектив РТКЦ та СП, адже відповідно до законів держави у випадку оголошення воєнного стану кожен військовозобов’язаний громадянин повинен самостійно з’явитись до комісаріату, де перебуває на обліку.

А на завершення сесії начальник РВА Юрій Лобач та голова райради Віктор Хиць виконали приємну місію та вручили Подяки районної влади за роботу активним депутатам з нагоди найбільшого державного свята – Дня Незалежності,  яке Україна відзначатиме наступного тижня.

Переглядів 8563

Галерея зображень