Версія для друку
П'ятниця, 23 грудня 2022 09:53

До уваги організаторів та учасників новорічно-різдвяних заходів: запобігання виникненню надзвичайних ситуацій вкрай важливе у період воєнного стану!

У час відзначення новорічних та різдвяних свят усім нам не треба забувати, що ці заходи проводимо в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Де б ці заходи не проводились, варто пам’ятати про безпеку учасників (гостей, місцевих жителів, прихожан). Це означає, що  організаторам святкування слід забезпечити в разі необхідності укриття населення.

Для цього необхідно підготовити приміщення, подбати  про справність аварійного виходу та про місце тимчасової евакуації відвідувачів і їх укриття в найближчій захисній споруді цивільного захисту.

Місця укриття населення повинні мати:

запаси питної та технічної води;

запас продуктів тривалого зберігання;

укомплектовану засобами надання першої медичної допомоги аптечку;

засоби первинного пожежогасіння;

ліхтарики (комплекти запасних елементів живлення), гасові лампи та свічки на випадок відключення енергопостачання.

На всіх заходах в період відзначення новорічних та різдвяних свят громадянам обов’язково дотримуватись правила поведінки  в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру:

- зберігати особистий спокій, не реагувати на провокації;

- учасники заходів завжди повинні мати при собі документ (паспорт), що засвідчує особу, відомості про групу крові свою та близьких родичів, можливі проблеми зі здоров’ям (алергію на медичні препарати тощо);

- знати місце розташування захисних споруд цивільної оборони поблизу місця проведення заходу;

- уникати місць масового скупчення людей;

- не вступати у суперечки з незнайомими людьми, уникати можливих провокацій;
 - у разі отримання будь-якої інформації від органів державної влади про можливу небезпеку або заходи щодо підвищення безпеки передати її іншим людям (за місцем проживання, роботи тощо);

Не рекомендується:

- підходити до вікон, якщо почуєте постріли;

- спостерігати за ходом бойових дій;

- стояти чи перебігати під обстрілом;

- конфліктувати з озброєними людьми;

- підбирати покинуті зброю та боєприпаси.

При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється:

- перекладати, перекочувати з одного місця на інше;

- збирати і зберігати, нагрівати і ударяти;

- намагатися розряджати і розбирати.

Виявивши вибухонебезпечні предмети, вживайте заходів з їх означення, огородження і охороні знайдених предметів на місці виявлення. Негайно повідомте про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефоном "101" та "102".

На видному місці розмістити інформацію щодо порядку дій за сигналом «Увага всім! Повітряна тривога!» зі схемою руху до найближчого укриття; забезпечити наявність та готовність системи оповіщення на випадок дій за сигналом «Увага всім! Повітряна тривога!»; систематично перевіряти справність системи оповіщення, стан шляхів евакуації.

На заходах повинна бути визначена особа за виконання Порядку дій у разі надходження сигналу «Увага всім! Повітряна тривога!»:

 - відповідальна особа у разі надходження сигналу вмикає наявну систему оповіщення,

- а у разі її відсутності миттєво сповіщає працівників установи словесно про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації;

- відповідальні особи за евакуацію повинні знаходитись у заздалегідь визначених місцях та допомогти в організації та регулюванні швидкого руху до захисної споруди; організувати евакуацію працівників з приміщень.

 Вихід із укриття здійснюється в разі надходження інформації про відсутність небезпеки після сигналу «Відбій повітряної тривоги».

У стані воєнної загрози зростає ризик виникнення пожеж під час проведення святкових заходів з великою кількістю людей.

При святкуванні новорічних свят  не можна нехтувати протипожежними заходами. Новорічну  ялинку  встановлюють, так щоб вона не перегороджувала проходів, шляхів евакуації.  Закріплюють ялинку на стійкій основі, щоб не було її перекидання, падіння. Прикрашати ялинку необхідно проводити з дотриманням  правил  пожежної  безпеки. Найменша  необережність, порушення    правил  пожежної  безпеки  при влаштуванні  електрогірлянди  або  застосуванні  джерел  відкритого  вогню  (свічок), розпалювання  бенгальських  вогнів  у  приміщеннях, де встановлена  ялинка можуть  призвести до  пожежі.

Керівники, що відповідають за організацію та проведення Новорічних свят в установах, у храмах,  клубах, будинках культури, школах, дитячих закладах, де влаштовуються новорічні ялинки, зобов’язані ретельно оглянули приміщення – чи не захаращенні виходи та немає легкозаймистих речовин і матеріалів, перевірили електромережу, первинні засоби пожежогасіння, винесли зайві предмети з кімнат де встановлена ялинка.

Під час святкування новорічних та різдвяних свят,також слід пам’ятати, що не дозволяється  використовувати  для  обігріву  приміщень, де  проводитимуться  Новорічні  та  Різдвяні  свята, саморобні  обігрівачі. В  приміщеннях потрібно обов’язково  організовувати  чергування, призначивши  осіб, відповідальних  за  забезпечення  протипожежних  заходів.

Під час організації та проведення заходів, пов’язаних із новорічними святами, слід, насамперед, дотримуватися однієї важливої вимоги: якщо в святі беруть участь понад 50 осіб, дозволяється використовувати приміщення, забезпечені не менш, ніж двома евакуаційними виходами, що відповідають вимогам будівельних норм, не мають глухих заґратованих вікон і розташовані не вище другого поверху.

На видних місцях повинні бути розміщені відповідні інструкції щодо виконання ними вимог техногенної безпеки та порядку дій персоналу в разі виникнення пожежі або аварійної ситуації (аварії).

 Бажаємо усім безпечних свят та переможного 2023 року!

Переглядів 4268